Implant Tedavisi
Implant Tedavisi
İmplant, kaybedilen dişlerin yerine fonksiyon ve estetiği tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen titanyumdan yapılmış yapay diş kökleridir. Günümüzde diş eksikliği durumlarında doğal dişlerin yerini alabilecek en iyi alternatiftir. İmplant tedavisi %96-98 oranında yüksek başarıya sahip tedavi yöntemidir.
Implant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
Tek diş ya da birkaç diş eksikliklerinin implant ile tedavi edilmesi, köprü restorasyonlarına göre daha koruyucu bir tedavi şeklidir. Köprü protezi yapılabilmesi için sağlıklı dişlerin küçültülerek üzerlerinin kaplanması gerekecektir. İmplantlar sayesinde, yan dişlerde herhangi bir işleme gerek kalmadan eksik dişler tamamlanır. Bunun yanında implant tedavisi ile dişsiz bölgede ilerleyen kemik erimesi yavaşlar ya da tamamen durur.Ağızda hiç diş kalmadığı durumlarda bulantı refleksi ve protezin tutuculuğunun yeterli olmaması nedeniyle hareketli protez kullanılamıyorsa ya da hasta hareketli protez kullanmak istemiyorsa implant destekli protezler hastaya konforunu yeniden sağlamaktadır. Özellikle alt çenede hareketli protez kullanan hastalarda kemik erimesi ve dil hareketleri nedeniyle protez kullanmak oldukça zordur. Hareketli protezlerin konforlu ve daha rahat kullanılması amacıyla az sayıda implantla hastalarda büyük bir rahatlık sağlanmaktadır.
Implant Uygulaması Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi lokal anestezi ile uyuşturularak yapılan ağrısız bir işlemdir. Ortalama olarak bir implantın yapılma süresi 15 dakika olmakla birlikte vakaya göre değişiklik göstermektedir. Doktorunuz tarafından önerilen tavsiyeler ile verilen ilaçlar düzenli kullanıldığında işlem sonrası ağrı ve ödem kontrol altında tutularak süreç rahatlıkla atlatılabilmektedir.İmplant yerleştirildikten sonra kemik yapısının durumuna göre 2-4 ay süreyle osseointegrasyon (implantın kemikle kaynaşması) aşaması için beklenmesi gerekmektedir. Bu sürenin sonunda protez aşamasına geçilerek tedavi tamamlanmadır.Bazı durumlarda özellikle ön bölge diş eksikliklerinde, yeterli kemik dokusu bulunduğu zaman implant işlemiyle birlikte aynı anda ya da birkaç gün içinde geçici dişler yapılarak hastanın dişsiz kalmasının önüne geçilebilmektedir.
Implant Tedavisi Herkese Uygulanabilir mi?
Günümüzde implant tedavisi 18 yaşının tamamlamış sistemik olarak sağlıklı olan herkese uygulanabilmektedir. Ancak bazı durumlarda; kontrol edilemeyen diyabet ve ciddi kalp problemi olan hastalarda, kemoterapi ya da radyoterapi gören kişilerde, bifosfonat grubu ilaç kullananlarda (genellikle meme ve prostat kanseri ve osteoporoz tedavisinde kullanılır.) uygun değildir. Birçok sistemik hastalıkta hastanın doktorundan onay alınıp gerekli tetkikler yapıldıktan sonra implant tedavisi yapılmasında sakınca bulunmamaktadır.
Implant Tedavisi Sonrası Bakım
İmplant tedavisi uzun dönem başarı oranı oldukça yüksek bir tedavi yöntemidir. Ancak ağız bakımının ihmal edildiği, sigara kullanımının yüksek olduğu hastalarda ve sistemik hastalıklara bağlı metabolik değişiklikler implantlarda zamanla problemler oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle implant tedavisi gören hastaların ilk iki yıl 6 ayda bir sonrasında senede bir kez rutin kontrollere mutlaka gelmeleri gerekmektedir. Bunun yanında hekimin verdiği tavsiyeler doğrultusunda düzenli diş fırçalama, diş ipi, arayüz fırçası ve ağız duşlarının kullanılması implantların uzun dönem başarısında en önemli etkenlerdendir. Ayrıca bruksizm dediğimiz diş sıkma problemi de implantların başarısını etkileyen ve sık görülen durumlardan biridir. Bruksizm problemi olan hastaların implant üstü protez tamamlandıktan sonra bu durumun tedavisi için hekimine danışarak gerekli tedavi yöntemi uygulanmalıdır. İdeal tedavi koşullarında yapılan ve sonrasında doğru bakım uygulanan implantların ömür boyu kullanılması hedeflenmektedir. Ancak belirli aralıklarla üzerindeki protezlerin değiştirilmesi gerekmektedir.