Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi Nedir
Kanal tedavisi, dişlerin kök kanallarındaki enfeksiyonu temizlemek, yeniden enfeksiyonları ve bakteriyel aşırı büyümeyi önlemek için yapılan bir diş operasyonudur. İşlem ağrısızdır ve bir saatten kısa bir sürede tamamlanabilir. Kanal tedavileri, doğal dişin kurtarılması ve daha fazla tedavi ihtiyacının önlenmesi söz konusu olduğunda son derece etkili ve faydalıdır.

Prosedürü kısaca anlatmak gerekirse, lokal anestezi uygulandıktan sonra, bir endodontist (diş özü ile ilgili konularda uzmanlaşmış nitelikli diş hekimi) kök kanallarındaki enfeksiyon ve iltihabı temizleyecek ve enfekte kök kanalını sterilize edecek, ardından kanalları diş dolgu malzemesi ile kapatacaktır. Diş hekimi kanal tedavisini takiben kron restorasyonunu belirler. Bu dişte sağlam kalan sert doku miktarına göre belirlenir. Bu tedavi kompozit dolgu restorasyonu veya veneer kron olabilir.

Kanal tedavisi, diş ağrısı ve diğer komplikasyonlar (şişlik, gevşek dişler, renk değişikliği, hassasiyet vb.) yaşayan hastalar arasında yaygın ve tercih edilen bir tedavidir, çünkü tedavi çoğunlukla dişi yıllarca sağlam tutabilir. Bir hasta başarılı bir endodontik tedavi (kanal tedavisi) geçirdiğinde, diş pulpası kapsamlı bir şekilde temizlenmiş, sterilize edilmiş ve kapatılmış demektir, böylece daha fazla rahatsızlığa neden olamaz. Kanal tedavisinden sonra diş pompası "ölü" olarak kabul edilse de, kalan diş yapısı uzun yıllar boyunca düzgün bir şekilde işlev görmeye devam edebilir.
Kanal tedavisi hangi durumlarda uygulanır
Kanal tedavisi, dişin iç yapısı enfekte olduğunda gereklidir. Genellikle diş pulpası olarak bilinen bu yapı bağ dokusu, kan damarları ve sinirleri kapsar, dolayısıyla enfekte olduğunda ağrı, şişme ve rahatsızlığa neden olur. Diş pulpası enfeksiyonu durumunda dişin kendisi risk altındadır, bu nedenle herhangi bir rahatsızlığı ortadan kaldırmak ve dişi kurtarmak için endodontik tedaviye (kök kanal tedavisi) ihtiyaç vardır.

Pulpa enfeksiyonunun en yaygın belirtileri şunlardır:
- Artan diş hassasiyeti
- Diş etlerinde şişlik
- Şiddetli Diş Ağrısı, özellikle ısırma ve çiğneme sırasında
- Diş ve diş etlerinde renk değişikliği (koyulaşma)
- Çene kemiğinde apse
- Diş etlerinde hassasiyet ve tekrarlayan şişlikler ve sivilceler,
- Dişin yapısında çatlaklar ve çürükler

Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, sorunu tanımlamak için kapsamlı bir diş muayenesi gereklidir. Genellikle bir diş röntgeni, bir endodontistin pulpa enfeksiyonunu teşhis etmesini ve kök kanal tedavisinin gerekliliğini değerlendirmesini sağlayacaktır.
İşlem
Periodonta'ya ilk ziyaretinizde uzman diş hekimlerimiz ağız ve diş sağlığınızı tehdit eden her türlü sorunu/hastalığı tespit etmek için ağız ve dişleri bütünsel olarak muayene edecektir. Bu aşamada hastanın durumuna göre diş tomografisi veya röntgen gibi ileri teknolojik tarama araçlarından yararlanılabilir. Genellikle bir diş röntgeni sonrasında bir endodontist kanal tedavisinin gerekliliğini değerlendirebilir. Gerekirse, uzmanlarımız tarafından hastanın istek ve ihtiyaçlarına göre optimize edilmiş bir tedavi planı hazırlanacaktır.

Tedavi günü, ağrısız bir prosedür için operasyon alanını uyuşturmak amacıyla ilk adım olarak size lokal anestezik verilecektir. Lokal anestezi etkili olduğunda, endodontist dişlerin "köküne" ulaşmak ve ameliyat etmek için diş yapısının üst kısmında küçük bir kesi yapacaktır. Ardından, özel aletler kullanarak enfeksiyon bölgesini temizleyecek ve enfekte diş pulpasını çıkaracaktır. Dişin kök kanalları temizlenip sterilize edildikten sonra kök kanalları ve dişin merkezi bir dolgu malzemesi ile kapatılır. Bu, dişin yapısını her türlü dış ve iç hasardan korur ve başarılı bir iyileşme süreci sağlar. Dişinizin estetiğine ve işlevselliğine bağlı olarak işlemin sonunda bir diş kronu takılabilir.

Hızlı bir iyileşme sağlamak ve istenmeyen komplikasyonlardan kaçınmak için hasta, endodonti uzmanının talimatlarına uymalıdır. Dişinizde ve diş etlerinizde hafif bir ağrı ve acı olabilir, ancak reçete edilen ağrı kesici ilaçlar herhangi bir önemli rahatsızlığı ortadan kaldırabilir. İşlemden sonra hasta günlük hayatına devam edebilir ve birkaç gün içinde ameliyat edilen dişini düzgün bir şekilde kullanabilir. Son olarak, tedavinin etkinliğini ve dişin son durumunu değerlendirmek için takip randevularının büyük önem taşıdığını, dolayısıyla hastanın düzgün bir iyileşme için bu randevulara katılması gerektiğini unutmayın.